Haybusa Parts and Service Member Support

Author Topic: Bike won't rev past 10k in any gear  (Read 5398 times)

Offline Ridehard

  • Rider
  • ***
  • Posts: 31
  • Enthusiast
Bike won't rev past 10k in any gear
« on: May 23, 2015, 06:38:43 AM »
What's up.

I have a stock Gen2 busa with an Alien Head exhaust.

Bike does not want to rev past 10k in any gear. Just creeps slowly but never makes it to the rev limiter. Runs fine below 10k.

It does the same thing with a map and without a map.

I changed air filter checked plugs and went through a couple tanks of fresh gas.

Motor has never been touched. I'm going to pull the tank to see if there is any debris but what else do you guys think I should check?

Thanks.

Offline Ghost-Geezer

  • OFF TOPIC
  • Universal Post Whore
  • **********
  • Posts: 7531
  • Gender: Male
  • Older But Still Sexy
Re: Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #1 on: May 23, 2015, 06:47:55 AM »
Which Power Commander are U running?
"The thrill of Boost cannot be duplicated on earth."

"One drink is too many and a thousand is not enuf."

"Step UP or Step Aside"

"Four wheels moves the body,
Two wheels moves the soul."

Offline Ridehard

  • Rider
  • ***
  • Posts: 31
  • Enthusiast
Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #2 on: May 23, 2015, 07:21:50 AM »
It started doing it when there wasn't anything on there at all and then I flashed it using the editor but the symptom was still there. I don't have a power commander.


Offline Stainless1

  • Rider
  • ***
  • Posts: 387
  • Gender: Male
Re: Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #3 on: May 23, 2015, 08:01:19 AM »
I think you need to put it on a dyno and see what the AFR is.  Both too fat and too lean can cause your problem.  A dyno session can tell you a lot about the performance of the fuel system and the electrical system.
Bonneville 200 MPH Club
245 MPH Turbo Busa Powered Lakester
208.959 MPH NA GSXR 1000

Offline RansomT

  • Post Master
  • *****
  • Posts: 1162
  • Gender: Male
Re: Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #4 on: May 23, 2015, 08:03:17 AM »
I think you need to put it on a dyno and see what the AFR is.  Both too fat and too lean can cause your problem.  A dyno session can tell you a lot about the performance of the fuel system and the electrical system.

Absolutely!
Fastest 1.5-Mile Pass - 252.222
Fastest 1-Mile Pass - 244.2997
Half Mile - 211.47
Fastest Nitrous Bike
Production Bike
211.079 LTA. P/P 1350

Offline Ridehard

  • Rider
  • ***
  • Posts: 31
  • Enthusiast
Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #5 on: May 23, 2015, 08:16:25 AM »
I have a new Wego3 that I bought for my drag bike but I can install it on this one and take it for a ride to see what's going on.

Offline Stainless1

  • Rider
  • ***
  • Posts: 387
  • Gender: Male
Re: Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #6 on: May 23, 2015, 08:34:39 AM »
You didn't say what year the bike is and the pic does not tell me... I recently worked on an 06 1K that the dyno showed me these things: the tach was off by 1400 at 12000, it was stuck in neutral mode, the rev limiter was actually at 12000(neutral mode), the upper injectors were not working causing it to be lean in the upper range.
Your AFR gauge will help you figure it out but an outside source of info will sort it faster.
Bonneville 200 MPH Club
245 MPH Turbo Busa Powered Lakester
208.959 MPH NA GSXR 1000

Offline Ridehard

  • Rider
  • ***
  • Posts: 31
  • Enthusiast
Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #7 on: May 23, 2015, 08:48:08 AM »
Thanks.  It's a Gen2 Busa 2008 to be specific.

Online Oz Booster

  • Site Donor
  • Mad Post Whore
  • *
  • Posts: 3937
  • aka Maj T
Re: Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #8 on: May 23, 2015, 02:36:38 PM »
i would test the fuel system for flow , blocked filter and worn pump seem to be the first thing that lets them down
Official Site Donor

Offline Ridehard

  • Rider
  • ***
  • Posts: 31
  • Enthusiast
Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #9 on: May 23, 2015, 02:41:44 PM »
The filter was dirty but that didn't fix it.  I started taking fuel out of the map and it's getting better.  I'm about to hook up my WEGO or Bazazz and get the map just right and see how it runs.

Online Oz Booster

  • Site Donor
  • Mad Post Whore
  • *
  • Posts: 3937
  • aka Maj T
Re: Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #10 on: May 24, 2015, 05:13:39 PM »
that tea bag is just a strainer for big bits not to jam the pump, filter is the white plastic
you can test without removing if you jump the fuel pump relay ecu grounding wire, (yellow with fine black stripe) direct to gnd , and use the key to power up or off
and measure flow  from the tank outlet

logging will tell the whole story  :thumb:
Official Site Donor

Offline Ridehard

  • Rider
  • ***
  • Posts: 31
  • Enthusiast
Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #11 on: May 24, 2015, 06:03:11 PM »
Thanks

Offline clearblue

  • Rider
  • ***
  • Posts: 279
  • Gender: Male
Re: Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #12 on: May 24, 2015, 06:41:04 PM »
I have had the same thing happen on my gen 1 , Bike will run fine not pull as hard and will not pull up to red line , Fuel pump was the issue

Offline Ridehard

  • Rider
  • ***
  • Posts: 31
  • Enthusiast
Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #13 on: May 24, 2015, 06:49:13 PM »
Thanks

Offline clearblue

  • Rider
  • ***
  • Posts: 279
  • Gender: Male
Re: Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #14 on: May 24, 2015, 07:44:15 PM »
Thanks

I also felt that it was time to go after market on my 1397 a few years back and put a AEM 320 in and did this mod to fuel filter http://www.hayabusa.org/forum/maintenance-do-yourself/175027-fuel-filter-mod-2.html    Now as a 1441 gas flow has not ever been a issue

Offline Got-Busa?

  • OFF TOPIC
  • Mad Post Whore
  • **********
  • Posts: 3000
  • Gender: Male
Re: Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #15 on: June 08, 2015, 05:53:31 PM »
Check and see if a rubber grommet from the ram-air tube or air filter gasket hasn't worked it's way into your throttle body tubes.  I've seen this happen a few times and keep the throttle bodies from opening 100%.  Most are lucky it was trapped and not sucked into the engine. Also, make sure you are getting 100% throttle while the airbox is off.
CLICK-->  *Got-Busa's "STREET BIKE"-project* <--CLICK
"WILMINGTON MILE" - 212.7 MPH!
"HOUSTON HALF MILE" - 196.8 MPH!
"TEXAS MILE" -182.265 MPH stock --204.468 MPH "Brock's Performance" basic mods -- 227.2 MPH "RCC TURBO" low boost/half naked!

Offline Ridehard

  • Rider
  • ***
  • Posts: 31
  • Enthusiast
Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #16 on: June 08, 2015, 05:56:10 PM »
Thanks

Offline smithabusa

  • Boost By Smith
  • Site Supporter
  • Post Apocalyptic Whore
  • ****
  • Posts: 15348
  • Gender: Male
    • Boost By Smith
Re: Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #17 on: June 26, 2015, 09:22:21 AM »
if it won't rev past 10K in any gear make sure the clutch switch isn't bypassed, that gps sensor is working.  ECU thinking its in neutral would cause that, does it feel like a limiter?
Official Site Supporter

www.boostbysmith.com

Offline GSXRTURBO1

  • OFF TOPIC
  • Post Master
  • **********
  • Posts: 1830
Re: Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #18 on: June 26, 2015, 10:32:22 AM »
Yes, does sound like it may be running "neutral" mapping  :thumb:
Thomas

Offline RansomT

  • Post Master
  • *****
  • Posts: 1162
  • Gender: Male
Re: Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #19 on: June 26, 2015, 01:20:21 PM »
The clutch and neutral map rev limit is 10,600...would show as 10,800 on the tach.  However, the 6th gear "soft limiter" is at 10K...I would suspect the GPS sensor, it thinks it is in 6th gear moist of the time would be my guess.
Fastest 1.5-Mile Pass - 252.222
Fastest 1-Mile Pass - 244.2997
Half Mile - 211.47
Fastest Nitrous Bike
Production Bike
211.079 LTA. P/P 1350

Offline Ridehard

  • Rider
  • ***
  • Posts: 31
  • Enthusiast
Bike won't rev past 10k in any gear
« Reply #20 on: August 12, 2015, 06:33:18 AM »

I have had the same thing happen on my gen 1 , Bike will run fine not pull as hard and will not pull up to red line , Fuel pump was the issue

Turns out it was the fuel pump I replaced it and now the bike runs fine.

Thank you all for your help.